Workshops / Cursusaanbod

In april verzorg ik voor LUX in Nijmegen een driedelige reeks van lezingen over Film in de Toekomst. Ik geef een seintje als de pagina’s op de LUX site ook online staan. De lezingen zijn van 19.00 tot 21.00 uur.

Woensdag 10 april – De Toekomst van Film 1: A.I, vloek of zegen?

Film kan niet zonder techniek. Technische innovatie vergroot al sinds de begindagen de mogelijkheden van het medium film. Maar het was altijd de menselijke geest, hand en het oog dat de techniek naar zijn hand zette en verantwoordelijk was voor het artistieke en creatieve proces. De komst van A.I., kunstmatige intelligentie, lijkt roet in het eten te gooien. In hoeverre kan A.I. verantwoordelijk zijn voor artistieke en creatieve uitingen als film. En waar en wanneer kunnen we A.I bij het maken van films inzetten zonder de eigenheid van de filmmaker te ondermijnen. A.I. komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. In deze lezing bekijk ik de voorgeschiedenis van A.I. in de filmwereld, bespreek ik de status quo en toekomstscenario’s. Komt de speelfilm straks helemaal uit de computer en komt er een Oscar categorie voor beste door A.I. geproduceerde speelfilm?       


Woensdag 17 april – De Toekomst van Film 2: kijken en beleven

De manier waarop we naar films kijken en beleven heeft sinds de begindagen een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Van zwart wit naar kleur, van stom naar geluid, van kort naar lang en van het individueel kijken door een gaatje van de Kinetoscoop naar de gezamenlijke beleving op een wit doek met steeds verdergaande beeld- en geluidskwaliteit. Of toch weer de individuele beleving met een virtual reality bril op je neus. En dan loopt daarnaast de ontwikkeling van televisie, de videomarkt en VOD, die steeds weer een bedreiging leken voor de beleving van film in de bioscoop. Ik bekijk de ontwikkelingen en welke invloed zij op elkaar uitoefenden en hoe zich dat in de toekomst gaat of mogelijk gaat ontwikkelen.


Woensdag 24 april – De Toekomst van Film 3: de toekomst in film

Het beeld en communicatie via beeld komt in de loop van de filmgeschiedenis in steeds andere verschijningsvormen terug, zowel in de realiteit als in de film zelf. Van de telescreens in 1984 (1984) tot de enorme projecties in Things to Come (1936). Hoe werd er in het verleden naar de toekomst van beeld, projectie en filmbeleving gekeken en in hoeverre strookt dat beeld met de werkelijkheid. Ik loop met jullie door de filmgeschiedenis van de toekomst waarbij, naast bovengenoemde films, ook werken als The Congress, Ready Player One, Strange Days en Aniara voorbijkomen.

Groetjes, Constant

Movie Machine, Film in gesproken en geschreven woord
Drs. Constant Hoogenbosch
Redactie/kantoor: Heerbaan 127
6566 EH Millingen aan de Rijn
0481-78 58 31 / 06 23 36 72 73
info@moviemachine.nl
www.moviemachinegroup.nl

SCHILDEREN IN DE BOURGOGNE

12 tot en met 17 mei 2024

Een creatieve en inspirerende schildervakantie op een prachtige plek in Frankrijk. Dit jaar organiseren we voor de derde keer de schilderweek in de Bourgogne. 

Elke dag wordt geschilderd in een ander thema. De omgeving van Molesmes biedt prachtige schilderachtige plekken, zonnebloem- en korenvelden, wijngaarden en kersenboomgaarden. 

Op vrijdag is de feestelijke afsluiting met een expositie voor belangstellenden uit Molesmes.

Meer informatie vind je op de website of schrijf je gelijk in.

BEELDHOUWEN IN DE BOURGOGNE

21 tot en met 26 juli 2024

Heb je zin in een creatieve vakantie in de prachtige Franse Bourgogne? Genieten van een inspirerende beeldhouwweek met je beeldhouwbok midden in de natuur? Gun jezelf een beeldhouwvakantie in Molesmes. Een pittoresk dorp waar Karel Appel decennialang woonde in het plaatselijke Château.

Een week vol creativiteit en inspiratie in een oude wijnhoeve uit 1881. Je krijgt individuele begeleiding. Je leert de basis van het beeldhouwen in steen: ontwerp, uitvoering en afwerking. Heb je al ervaring, dan kun je deze week gebruiken om groter te werken of iets nieuws te proberen. Elke dag is er veel tijd om te beeldhouwen.

Naast het programma is er voldoende ruimte om op eigen gelegenheid iets ondernemen: wandelen, fietsen, klimmen, bezoek aan Auxerre, de wijnstreek rond Chablis enz. 

Meer informatie vind je op de website of schrijf je gelijk in.

Door op de knop hieronder te klikken, kunt u het actuele educatie aanbod downloaden van Filmpers- en Communicatiebureau Movie Machine uit Millingen aan de Rijn. De cursussen en lezingen zijn beschikbaar voor bioscopen, filmhuizen, culturele centra, voortgezet en hoger onderwijs.