kunstenaar in de schijnwerper

Regelmatig zetten we een kunstenaar ‘in de schijnwerper’ vanwege een bijzonder project of een bijzondere publicatie.

Kunstenaar van de maand juni 2023: Tanja ten Wolde

‘Tanja ten Wolde’, een korte introductie

Van strafpleiter naar illustrator

Illustrator Tanja ten Wolde is een nieuwkomer in de kunstwereld, nadat zij voorheen jarenlang als advocaat heeft gewerkt. Als strafpleiter in militaire zaken absorbeerde zij bijzondere verhalen waarin goed en kwaad, recht en onrecht elkaar afwisselden. Vanwege een strenge geheimhoudingsplicht waar je als advocaat nu eenmaal mee van doen hebt, vonden die verhalen nooit een weg naar buiten. “Soms leek mijn hoofd met al die geheimen wel een fluitketeltje”, aldus Ten Wolde. Als uitlaatklep is zij illustratielessen gaan volgen bij haar voormalig tekendocent (en meervoudig bekroond illustrator) Jan Jutte. Dat illustreren werd een passie en beviel zo goed dat ze uiteindelijk de toga aan de wilgen heeft gehangen om uit te vliegen als kunstenaar.

Tekening van Tanja, die is uitgevoerd door Gerda Berns in glas in lood.

Fantasierijke beelden

Haar werk loopt uiteen van kleurrijke expressieve prenten, een serie merkwaardige portretten van mensen en dieren tot wat abstractere (collage) kunstwerken. Fantasierijke beelden in kleurrijke composities waarbij voor juiste verhoudingen en perspectief geen ruimte lijkt te zijn. Door gebruik te maken van verschillende technieken en materialen is het werk van Ten Wolde meer dan alleen een illustratie. Zoals zij het zelf omschrijft: “De honger naar het uitproberen van diverse stijlen, lijnvoeringen en producten is nog goed te zien in mijn huidige werk”.  

Kruisbestuiving binnen Kunstcollectief Gelderse Poort

Sinds 2022 is Tanja ook toegelaten tot het Kunstcollectief Gelderse Poort. En dat heeft direct tot een unieke samenwerking geleid. Een van de ontwerpen van Tanja heeft zij door Tiffany glaskunstenaar Gerda Berns laten uitvoeren tot een bijzonder glaspaneel. Hoe luguber de voorstelling misschien ook is (het is een manspersoon die van een flat naar beneden valt), het is een prachtig en kleurrijk paneel geworden dat vooral op speciaal verzoek geëxposeerd wordt.

Resultaat in ‘glas in lood‘. Kruisbestuiving tussen 2 kunstenaars!

Beelden in BeeldenMet behulp van (digitale) collagetechnieken ‘mengt’ Ten Wolde haar (analoge) prenten met fotomateriaal en bijzondere kleurstellingen. Deze kunstwerken worden opgebouwd uit verschillende beeldlagen waardoor je een beetje het gevoel krijgt in een magische kijkdoos te zijn beland. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je gaan opvallen in deze ‘fotoschilderijen’. De ‘verborgen stadsgezichten’ maakt als serie onderdeel uit van de collectie ‘beelden-in-beelden’. Hierin heeft Ten Wolde gezichten van mensen verwerkt in gebouwen (stadsaanzichten) en daarmee een eigen genre gecreëerd.

Fine Art Print

Omdat het eindproduct van haar werk meestal digitaal is, worden deze als Fine Art Print (gicléeprint) afgedrukt. Bij deze techniek wordt hoogwaardige inkt in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal geselecteerd papier. De afdrukken worden daardoor qua kleur veel intenser en spectaculairder dan bij een normale afdruk. Meer informatie over deze techniek kunt u vinden op de website www.tenwoldeillustraties.nl.

Videofilmpje over het ontstaan van “Watch your back”:  https://studio.youtube.com/video/tk3rBLw9ULU/edit