kunstenaar in de schijnwerper

Regelmatig zetten we een kunstenaar ‘in de schijnwerper’ vanwege een bijzonder project of een bijzondere publicatie.

Kunstenaar van de maand mei 2024: Truus Verwielen

Bronzen beelden

Al ruim 25 jaar maakt Truus bronzen beelden.
Eigenlijk is het per toeval dat ik deze afslag nam. Ik had jarenlang model geboetseerd en als afsluiting van een cursusjaar konden we in een workshop iets laten gieten. Vanaf dat moment ben ik bronzen beelden blijven maken. En dat doe ik alweer 24 jaar bij dezelfde bronsgieter en kunstenaar, Loek Hambeukers.

Ik viel voor het ambachtelijke. Beelden van klei liet ik toch maar kapot vallen. En het grafische vak, waarin ik jarenlang werkzaam was en waarin alles tweedimensionaal was, dat deed ik voor mijn brood. Driedimensionaal betekende voor mij creativiteit en vrijheid.

Aanvankelijk stond de menselijke figuur centraal, later kwamen er andere onderwerpen bij. Maar soms maak ik nog eens een uitstapje naar de ‘mens’ omdat dat vormenspel eindeloos mooi en inspirerend is.

En ook weer per toeval vond ik mijn onderwerpen. Ik mocht een tijdje op een houtwerkplaats werken waar ik de mogelijkheden van een heel ander materiaal ontdekte. In plaats van boetseerwas werd hout het uitgangsmateriaal voor mijn beelden. Zo maakte ik bijvoorbeeld houten huisjes die ik later weer in brons goot. Of combineerde ik brons met hout.

Daar kwamen steeds meer onderwerpen bij. De huisjes werden dorpjes, steden en zelfs landschappen, of levende have zoals kippen, vogeltjes of koeien.

Toch is de bindende factor in mijn werk de taal. En met name de beeldtaal. Het is vaak mijn uitgangspunt. Eerst is er het woord en daar vloeit het beeld vanzelf uit voort. Ik ben heel associatief: een kipkar is voor mij geen caravanmerk maar een kip op wieltjes.

Taal is een eindeloze inspiratiebron.  Spelen met taal en vorm houdt mijn werk licht. Het is daardoor lichtvoetig en humoristisch.

Bij het maken van de beelden gebruik ik de ‘verloren was-methode’, waardoor elk beeld uniek is. Het hele proces van wasmodel, het maken van de mal, het afwerken en patineren doe ik zelf. Het gieten doe ik samen een vaste groep kunstenaars bij MIET AIR in Beers.

Ook dit jaar hoop ik weer van de partij te zijn tijdens de Kunstroute van de Gelderse Poort in september’.

Truus Verwielen