kunstenaar in de schijnwerper

Regelmatig zetten we een kunstenaar ‘in de schijnwerper’ vanwege een bijzonder project of een bijzondere publicatie.

Kunstenaar van de maand oktober: Maurice Kummer

Na mijn loopbaan als schrijver (romans, korte verhalen en gedichten) ben ik rond 2010 volledig overgeschakeld op schilderen. Maar nog steeds vertel ik verhalen. Alleen vertel ik ze nu in beeld.

Ik maak nogal grafische portretten van vrouwen in uitdagend kleurgebruik. Voor de uitwerking en thematiek van mijn schilderijen laat ik mij inspireren door de modellen die ik fotografeer en hun leefwereld. Tijdens die fotosessie probeer ik zo snel mogelijk te achterhalen wat iemand tekent: waar ze naartoe wil, of wat ze heeft meegemaakt. Daarna kies ik een foto om aan de hand daarvan een schilderij te kunnen maken. Veel werk is daarom een portret van iemands ziel, of tenminste een deel daarvan. Het laat daarmee sterke, zelfbewuste vrouwen zien in een wankele tijd. Hoewel sommige werken doen denken aan zeefdruk, is ieder werk met de hand geschilderd in vele dunne laagjes en met oog voor detail. Ieder schilderij is absoluut uniek.

In Corona-tijd heb ik dit concept gesublimeerd. Wat alle vrouwen met wie ik gewerkt heb tekent, is dat ze allemaal onzeker zijn over hun figuur. Daarom ben ik het project ‘Iedereen Anders’ begonnen. Bijna 30 vrouwen uit heel Nederland laten via mijn kunst zien hoe al hun borsten en billen anders zijn. Zoals dat hoort.

Sinds eind 2021 maak ik ook sculpturen en assemblages die een meer persoonlijk karakter hebben, uit vooral hout en schelpen. Met succes.

Blue Diamond
Like the Wind
Venus