Wilma van der Veen

Contactgegevens

Wilma van der Veen

Spanjestraat 40
6663 NP Lent
t: 06-29303456
w: bewogenbeeld.nl
e: wilmavanderveen@bewogenbeeld.nl

 

Over Wilma

Wilma laat met haar werk zien wat je met woorden en beelden kunt doen. Zij legt geschiedenissen vast in woord en beeld met camera en pen en penseel. Wilma is schippersdochter en in haar werk neemt de rivier een belangrijke plek in.

Wilma: “In het fotoarchief van mijn ouders vond ik een foto van mijn grootvader en zijn broer. Zij waren beiden schipper en zullen toentertijd met plezier gekozen hebben voor de foto in een roeibootje met op de achtergrond een nostalgisch landschap. Rond 1900 had alleen een fotograaf een camera. Je ging naar een fotostudio voor een portretfoto. Dat was een bijzondere gebeurtenis. Je liet een ‘Carte de visite’ maken voor het familie-album.
De foto’s uit die tijd fascineren me: je moest lange tijd stilstaan of zitten om een scherpe foto te krijgen. Dat zie je in de concentratie waarmee mensen poseren, de ernst op hun gezichten. Als achtergrond werd vaak een geschilderd decor gebruikt, bijvoorbeeld een romantisch landschap of de entree van een voornaam landhuis, in de traditie van de schilderkunst van de 19e eeuw.”

Op de foto zoals 100 jaar geleden
Tijdens de Kunst- en Cultuurroute kun je je laten vereeuwigen, zoals je (over)grootouders dat deden, in een decor van het
rivierenlandschap. Op 11 en 12 september in de tijdelijke fotostudio bij Atelier Marjolijn Rigtering.

Kunstwerken

Dit zijn kunstwerken uit het familie-archief, gemaakt tussen 1900 en 1930. Het zijn thumbnails. Klik op de afbeelding voor een volledig beeld.