Marck Hofmeester

Contactgegevens

Wilgenstraat 11
 6911 BR  Pannerden
t:  06 15 277723
e:  marckhofmeester@hotmail.fr

Over Marck:

Schalen van papier maché.
Het verhaal achter de papieren schalen.

“DE NATUUR IS DE BRON VAN ALLE MENSELIJKE MANIFESTATIE”

Ik maak mijn papier en mijn schalen van verschillende soorten oud papier en resten uit de keuken, planten, vezels en zaden uit de tuin en in het wild verzameld. Natuurlijke materialen die in overvloed aanwezig zijn.  Mijn creaties blijven altijd onderdeel van de natuur waar ze uit voortkomen. Ze kunnen ook probleemloos weer terug in die natuur geplaatst worden zonder dat het vervuilt of uit balans brengt. Ik wil dat al mijn werk en de gebruikte materialen voor 100 % biologisch afbreekbaar zijn. Sterker nog…. Mijn werk is er speciaal voor gemaakt om opnieuw onderdeel te worden van de natuur. De zaden die in mijn papier verwerkt zijn kunnen pas weer ontkiemen als het werkstuk teruggegeven wordt aan de natuur.. De cyclus van geboorte en dood. Het ene sterft opdat het andere geboren kan worden.
Zo kan ik grenzeloos creatief bezig zijn zonder dat ik daarmee ons overbelaste ecosysteem verder onder druk zet.  Eigenlijk draai ik met mijn werk het geheel om. Afval wordt kunst, kunst wordt afval, afval wordt leven. Alles is vergankelijk en eindig, niets is wat het lijkt. Alles blijft hoe dan ook deel van het geheel. Welke vorm het ook heeft.
Mijn werk draagt zo bij aan de voortgang van het leven. Blijft het  deel van het leven. En is het geen afval maar een basisproduct voor nieuw leven. Zo omring je je met schoonheid zonder dat het de druk op het ecosysteem vergroot.
Zo draagt de consumptie en de zoektocht naar verfraaiing van onze leefomgeving niet bij aan de vergroting van de afvalberg of de plastiksoep in de oceaan. Maar wordt overtollig afval( of wat wij in onze beleving afval noemen) getransformeerd en draagt het zelfs bij aan de verfraaiing van onze primaire dragende leefomgeving.  Moeder aarde.

De Maker: Marck Hofmeester, creatieveling en levenskunstenaar

Schaal met gevlochten gras.

Creativiteit is een rode draad in mijn leven. Niet alleen als beeldend kunstenaar, maar ook als kok, clown, poëet, theatermaker, kostuummaker, mandenvlechter, drummer, percussionist en muzikant. Voor mij maakt het niet uit welke vorm ik kies. Ik heb in de loop der jaren ontdekt dat in alle verschillende manifestaties en manieren waarop je creatief bezig kunt zijn. Er altijd dezelfde basisprincipes een rol spelen. En voor mij gaat het om het verdiepen en beter begrijpen van die basisprincipes.
Het gaat om aandachtig aanwezig zijn. Werkelijk waarnemen, werkelijk luisteren, zien, voelen, ruiken. Vanuit een eeuwig durende nieuwsgierig aanwezig zijn bij het proces en met al je zintuigen dat alles in je opnemen en vanuit je eigen stilte luisteren. Daardoor leer je de betekenis achter de verschijningsvorm kennen. De diepere essentie, het mysterie. Luisteren met je hele lichaam, je oren, je ogen , je handen, je ziel. Alleen dan kun je samenvloeien met datgene wat je op dat moment aan het doen bent. Daar ontstaat de werkelijke kunst. Daar ontstaat jouw vrijheid als scheppende mens.