Bijzondere exposities en projecten

In deze rubriek vindt u bijvoorbeeld:
-langer lopende tentoonstellingen van deelnemers KGP
-tentoonstellingen in het buitenland van deelnemers KGP
-bijzondere projecten
-enz.

20240601_Oneindig-is-het-Land_kl
Een mooie nieuwe bloemlezing gedichten, samengesteld door Wim Huijser en uitgebracht bij Uitgeverij Rainbow. Titel: Oneindig is het land. Een reis in gedichten door het Nederlandse landschap. In deze bloemlezing ook een gedicht van Noud Bles: Ode aan het landschap dat hij schreef voor het eerste weekend waarin hij meedeed aan de Kunst-Cultuur-Natuurroute in 2021.

De tentoonsteling ‘Soils’ is ‘op reis’ naar een volgende locatie.

Na drukbezochte stops in Millingen, Doornenburg en Beers gaat de reizende tentoonstelling SOILS naar Leuth. Op 22 en 23 juni strijkt de expositie neer in de ateliers van Yolba Smit, KGP kunstenaar van de maand juni en van Job van der Meer. 35 verrassende werken zijn die zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur te bekijken. Ze geven een antwoord op de vraag: Hoe verbinden wij ons met de bodem waarop wij leven? Hoe zorgen wij voor onze grond, zoals de grond ook in verschillende opzichten voor ons zorgt? Een vraag van alle tijden, die mede door klimaatverandering en vervuiling urgenter lijkt dan ooit.

De expositie is het resultaat van de jaarlijkse Challenge die Kunstcollectief Gelderse Poort haar leden voorlegt. Met als extra uitdaging dit jaar het startpunt: een houten kistje van 30 bij 40 bij 15 centimeter.

Van diep spiritueel tot conceptueel, van gegoten brons tot kunstgras. Alle deelnemers legden hun hart in het zeer diverse werk dat 22 en 23 juni te zien is in de ateliers aan Kerkplein 12 en Bredestraat 31. SOILS is een mooie zomerse fietstocht door de Ooijpolder en Duffelt meer dan waard.

‘SOILS’

Een dringend hedendaags thema, waarbij de vraag kan worden gesteld hoe wij ons verbinden met de bodem, de grond waarop wij leven.

Hoe zorgen wij voor onze grond, zoals de grond in meerdere opzichten ook voor ons zorgt?
Wij hebben binnen ons Kunstcollectief de basisonderwerpen ‘Kunst, Cultuur en Natuur in de Gelderse Poort’ als belangrijkste speerpunten.

Hoe bijna vanzelfsprekend is het om deze drie in 2024 als thema te verbinden met zowel het ‘zorgen-thema’ van ons tijdsgewricht, als met een hoopvolle bewustwording via het thema : ‘SOILS’.

Laten we eens onderzoeken hoe wij onszelf als kunstenaars verbinden met de aarde. Er bestaat een enorme hoeveelheid kennis over onze grond in het Poortgebied van het Gelderse Rivierenland.  Vanaf de vroege geschiedenis tot nu is er veel vastgelegd over onze bodem, materíële naast immateriële kennis.  Hoe kunnen we hierbij leren van elkaar, elkaar ondersteunen en verbindingen aangaan? Hoe kunnen wij als kunstenaars van het KGP ons verbinden met de grond waarop wij leven?  Ieder van ons op de eigen manier, maar ook met elkaar ? Wetenschappers en kunstenaars zijn in onze wereld de aanjagers van verandering !

De wereld verandert, wij veranderen de wereld!

Op 17 februari 2024 ging de videoclip ‘Kaaisjouwers’ in première in Atelier 287. Tekst en muziek zijn van Hans Hamers en beeldend kunstenaar Kees Moerbeek heeft de clip vormgegeven. Het lied schetst een beeld van het werk van de kaaisjouwers, werk dat niet zonder risico was. Hun gezinnen leefden in armoede in meestal veel te kleine onderkomens, soms met het hele gezin op één kamer. Kees Moerbeek, o.a. bekend van de boekenreeks ‘Nijmegen, zo mooi als het was’, heeft met behulp van oude foto’s  het leven van de kaaisjouwers in beeld gebracht, passend bij de tekst van het lied.


Maak kennis met ons ‘avontuur’!
Hoe avontuurlijk is het jouw creatieve kant te ontdekken, of je nog op de kleuterschool zit, of juist tot ‘pensionado’ gepromoveerd bent.
In dit boekje ga je op avontuur met 14 van onze leden in een gesprek wat kunst voor hun betekent. En wat het voor jou zou kunnen betekenen, want we nodigen iedereen uit om kennis te maken met ons kunstcollectief.
Dit boekje wordt jouw avontuur voor 5 euro. We zijn een vrijwilligersorganisatie. Met je aankoop steun je ons werk.

Deze portretten zijn ook gefilmd. Scan de QR code naar ons YouTube kanaal.