Bijzondere exposities en projecten

In deze rubriek vindt u bijvoorbeeld:
-langer lopende tentoonstellingen van deelnemers KGP
-tentoonstellingen in het buitenland van deelnemers KGP
-bijzondere projecten
-enz.

FOTOGRAFIE CONGRES VERDER IN BEWEGING 2022.

Geert van den Broeck exposeert in de Maartenskliniek in Ubbergen / Nijmegen tot en met eind maart 2023.

De huidige expositie van Geert van den Broeck bestaat uit 12 portretten met steeds veranderende lichtsettings. Voor het 5e jaar een foto opdracht van de Sint Maartenskliniek.
De serie hangt in de Sint Maartenskliniek in Ubbergen / Nijmegen tot en met eind maart 2023, in de meest centrale gang, vlakbij de afslag naar het restaurant.

Over de kunstenaar:
Fotograaf Geert van den Broeck is een autodidacte LevensKunstenaar, fotograaf & schrijver. Heeft zijn leven ingevuld met ondernemen en reizen waar steeds de ‘ontmoeting’ het thema was. Reisde 4 jaar in een 30 jaar oude, tot camper omgebouwde vrachtauto, door 26 landen in Afrika. Het waren de ontmoetingen die hem fascineerde, waar de camera in 1/30e seconde zijn werk deed en het minst belangrijk bleek. Het gaat hem nog steeds over de ontmoeting.

Licht als thema.
Het thema voor dit congres Verder in Beweging 2022 van de Sint Maartenskliniek was LICHT. Een uitdaging om steeds verschillende lichtsets te bouwen om juist de verschillen te laten zien dat alleen licht mogelijk maakt. Fascinerend in de schilderkunst, maar zeker ook met de fotografie is de schaduw die het licht achterlaat, bij elk portret is dit een ontdekking.

Geen samenhangende serie.
De meeste opdrachten voor een reeks portretten is om vooral een samenhangende serie te maken. De uitsnedes, de donkere en lichte tinten dienen bij voorkeur identiek te zijn, zodat het oog plezierig de serie kan aanschouwen. Voor deze serie was deze vanzelfsprekendheid juist niet aan de orde. Buiten de sprekers op het congres passeerden ook bezoekers de kleine studio. In totaal werden 74 mensen geportretteerd binnen enkele minuten. Maar elke lichtsetting was anders, elke foto heeft een andere schaduw, lichtval en houding.

Individuele portretten.
Deze intensieve klus maakt dat het in feite een verzameling van interessante individuele portretten is geworden met vooral verschillen in het licht. Let wel: de fotograaf heeft uiteindelijk uit alle opnames zijn keuze gemaakt voor deze 12 portretten in deze expositie. Alle geportretteerden hebben een digitaal bestand ontvangen van hún portret en de acrylwerken van deze expositie gaan met plezier naar de mensen die hun medewerking aan deze expositie hebben verleend.

Hulptroepen.
De meeste sprekers zijn gefotografeerd in een (te) kleine studio met de hulp van Hans Franz, Hella Fries en fotograaf Geert van den Broeck.

Is het plezier zichtbaar?
Geert is vooral bekend om zijn reisfotografie en portretten. Het gaat hem nauwelijks om het eindresultaat, maar vooral om de ontmoeting, om de interactie tijdens de opname. We hopen dat dit plezier bij zowel het model als van de fotograaf zichtbaar is?

Einde expositie.
De serie hangt in de Maartenskliniek in Ubbergen / Nijmegen tot en met eind maart, in de meest centrale gang, vlakbij de afslag naar het restaurant.

Fort Pannerden presenteert:

Tentoonstelling Passage du Rhin, Lobith 1672-Fort Pannerden 1872

Fort Pannerden is verheugd dat de succesvolle tentoonstelling Passage du Rhin Lobith 1672, vanaf 14 januari tot half april 2023 te zien is binnen haar monumentale muren! 

Met Heemkundekring Rijnwaarden, de initiatiefnemer van de oorspronkelijke tentoonstelling (eerder te zien in Lobith en Zevenaar), zijn wij van mening dat Fort Pannerden nu de geëigende plek voor een vervolg. De geschiedenis van de bouw van Fort Pannerden is namelijk onlosmakelijk verbonden met de gebeurtenissen op en aan de Rijn en de Waal. Ook hier is nu aandacht voor in deze tentoonstelling.
Vanaf het uitzichtpunt van het fort is het gebied waar dit alles zich heeft afgespeeld prachtig te overzien!

Het verhaal

In het rampjaar 1672 viel Frankrijk ons land vanuit het oosten aan, mede mogelijk vanwege zeer lage waterstanden van Rijn en Waal. Een glorieus begin van de Hollandse oorlog.
Omdat het huidige Pannerdensch Kanaal er nog niet was, lag de hele Betuwe volledig open voor de Fransen. Kort erna namen zij Arnhem, Nijmegen en Utrecht in.
Door veranderingen in de rivierlopen in latere jaren verloor het voormalige fort Schenkenschans, bij Lobith, zijn de defensieve waarde. Omdat er rond 1700 weer oorlogsdreiging was, werd er bij Pannerden een verdedigingsgracht gegraven die iets later werd uitgebouwd tot het Pannerdensch kanaal. Het splitsingspunt van Rijn en Waal verschoof naar de plek waar uiteindelijk het Fort Pannerden werd gebouwd.

De tentoonstelling

In het afgelopen herdenkingsjaar is via artikelen, boeken en de media veel aandacht geweest voor het Rampjaar 1672! In deze tentoonstelling ligt de focus op de ‘Passage du Rhin’. In woord, kaarten, beelden, originele gravures en voorwerpen wordt het verhaal verteld. Hierbij is veel aandacht voor de ‘Passage du Rhin’ als inspiratiebron in de Franse kunst. Ook zal een korte documentaire te zien zijn met achtergrondinformatie en dronebeelden van het rivierlandschap.

De betekenis voor Fort Pannerden wordt tevens uitgelicht.

Speciaal voor de kinderen

In een van de tentoonstellingsruimtes kunnen kinderen zelf een fort bouwen, een kleurplaat inkleuren, en met knipplaten aan de gang!

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens openingstijden van het fort.

Ons reguliere aanbod: de audiotour fortverhalen, fort bezoek onder leiding van een gids, een kanon demonstratie, de speurtocht Expeditie, het escaperoomspel Elements, de fortgrachtwandeling, het uitzichtpunt en de horeca voor een hapje en een drankje is er natuurlijk ook.
Met de Museumkaart is de toegang gratis.

Zie voor meer informatie: www.fortpannerden.eu en www.heemkundekringrijnwaarden.nl/Passage-du-Rhin/Tentoonstelling

Adres: Waaldijk 1, 6686 MV Doornenburg.

********************************************************************************************************************************