Bijzondere exposities en projecten

In deze rubriek vindt u bijvoorbeeld:
-langer lopende tentoonstellingen van deelnemers KGP
-tentoonstellingen in het buitenland van deelnemers KGP
-bijzondere projecten
-enz.

Momenteel is de tentoonsteling ‘Soils’ te zien in Fort Pannerden, Waaldijk 1
6686 MV Doornenburg (Gelderland)

‘SOILS’

Een dringend hedendaags thema, waarbij de vraag kan worden gesteld hoe wij ons verbinden met de bodem, de grond waarop wij leven.

Hoe zorgen wij voor onze grond, zoals de grond in meerdere opzichten ook voor ons zorgt?
Wij hebben binnen ons Kunstcollectief de basisonderwerpen ‘Kunst, Cultuur en Natuur in de Gelderse Poort’ als belangrijkste speerpunten.

Hoe bijna vanzelfsprekend is het om deze drie in 2024 als thema te verbinden met zowel het ‘zorgen-thema’ van ons tijdsgewricht, als met een hoopvolle bewustwording via het thema : ‘SOILS’.

Laten we eens onderzoeken hoe wij onszelf als kunstenaars verbinden met de aarde. Er bestaat een enorme hoeveelheid kennis over onze grond in het Poortgebied van het Gelderse Rivierenland.  Vanaf de vroege geschiedenis tot nu is er veel vastgelegd over onze bodem, materíële naast immateriële kennis.  Hoe kunnen we hierbij leren van elkaar, elkaar ondersteunen en verbindingen aangaan? Hoe kunnen wij als kunstenaars van het KGP ons verbinden met de grond waarop wij leven?  Ieder van ons op de eigen manier, maar ook met elkaar ? Wetenschappers en kunstenaars zijn in onze wereld de aanjagers van verandering !

De wereld verandert, wij veranderen de wereld!

Op 17 februari 2024 ging de videoclip ‘Kaaisjouwers’ in première in Atelier 287. Tekst en muziek zijn van Hans Hamers en beeldend kunstenaar Kees Moerbeek heeft de clip vormgegeven. Het lied schetst een beeld van het werk van de kaaisjouwers, werk dat niet zonder risico was. Hun gezinnen leefden in armoede in meestal veel te kleine onderkomens, soms met het hele gezin op één kamer. Kees Moerbeek, o.a. bekend van de boekenreeks ‘Nijmegen, zo mooi als het was’, heeft met behulp van oude foto’s  het leven van de kaaisjouwers in beeld gebracht, passend bij de tekst van het lied.


Maak kennis met ons ‘avontuur’!
Hoe avontuurlijk is het jouw creatieve kant te ontdekken, of je nog op de kleuterschool zit, of juist tot ‘pensionado’ gepromoveerd bent.
In dit boekje ga je op avontuur met 14 van onze leden in een gesprek wat kunst voor hun betekent. En wat het voor jou zou kunnen betekenen, want we nodigen iedereen uit om kennis te maken met ons kunstcollectief.
Dit boekje wordt jouw avontuur voor 5 euro. We zijn een vrijwilligersorganisatie. Met je aankoop steun je ons werk.

Deze portretten zijn ook gefilmd. Scan de QR code naar ons YouTube kanaal.