Hélène Seiyu 聖 優 Codjo

Contactgegevens
+31 653356220
 
 
Hélène Seiyu  , shakuhachi

Hélène Seiyu is een shakuhachi grootmeester (Dai shihan). Haar Japanse artieste naam Seiyu 聖 優 (Holy Kindness) heeft zij ontvangen van haar meester Fukuda Teruhisa, Japanse grootmeester en oprichter van de Hijiri-kai school.

Shakuhachi is een Japanse bamboefluit die traditioneel door Zen monniken (Komuso) bespeeld werd voor meditatie door te blazen. Hélène haalt de rust uit de deze traditionele shakuhachi muziek en speelt ook moderne stukken, eigen composities en improvisaties. Ze gebruikt de fluit om haar diepere gevoelens bloot te leggen.
Haar doel is de shakuhachi meer bekend te maken en de mensen mee te nemen in de betoverende klank van deze fluit en de meditatieve kracht ervan.

Voor haar eerste solo CD “African Memories” heeft ze drie composities geschreven waarin ze haar Afrikaanse achtergrond verkent hetgeen resulteert in muziek waarin Japanse en Afrikaanse invloeden gemengd worden.

Haar tweede CD “Reflection” bevat twee traditionele shakuhachi honkyoku en zeven composities die ze heeft geschreven tijdens de Covid-19 pandemie.

Als lid van Duo Satsuzen 颯然 (Shakuhachi en Dwarsfluit) verkent ze de harmonie in klankkleuren van de dwarsfluit met die van shakuhachi. In 2022 heeft Duo Satsuzen twee composities voor hen geschreven in wereldpremières gespeeld in Genève (Zwitserland).

Sinds 2013 geeft Hélène shakuhachi lessen en concerten in Nederland en Europa. Zij wordt regelmatig uitgenodigd om op te treden tijdens internationale festivals.