In deze rubriek vindt u bijvoorbeeld:
-langer lopende tentoonstellingen van deelnemers KGP
-tentoonstellingen in het buitenland van deelnemers KGP
-bijzondere projecten
-enz.
In 2015 schreef Hans Hamers het lied ‘Migranten’ naar aanleiding van de introductie bij een lied van een groep muzikanten uit het zuiden van Italië. In die tijd kwamen daar veel vluchtelingen aan land. Hun verhaal kwam er op neer dat door de eeuwen heen mensen altijd rondgetrokken hebben op zoek naar een plek voor een gunstig bestaan.. Daarover gaat dit lied.
In 2024 is deze videoclip vormgegeven door Thijs Frissen.
Kunstproject: The Colorfield Performance in 2025
In 2025 komt het kunstproject The Colorfield performance met een nieuwe editie op een locatie waar de sporen van de tweede wereldoorlog nog zichtbaar zijn. Dit is gelegen in een parkachtige omgeving naast het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.
De organisatie heeft gekozen voor een logische plek waar zij veel bezoekers verwacht en waar het resultaat voor de deelnemende kunstenaars het grootst is.
We willen graag volgend jaar een nieuw project lanceren, omdat het dan 80 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog is beëindigd. Met die gedachte hebben we ons georiënteerd op plekken, die daarmee een verbinding hebben en waar de locatie geschikt is om een colorfield te plaatsen. De gekozen vorm is een V van victorie. Door de grote van de vorm is The Colorfield Performance tevens een tijdelijk Land- Art project. Deze Colorfield zal bestaan uit 336 panelen. Dit getal wordt bepaald door het het aantal dagen tussen D day -6 Juni en de kapitulatie van Nazi – Duitsland op 7 mei in het Franse Reims.
The Colorfield Performance is verdeeld in twee fases. In het begin is het een veld met witte panelen. Vanaf 1 mei worden deze panelen ingevuld door kunstenaars waardoor een groot gekleurd veld ontstaat. De deelnemende kunstenaars zijn vrij in gekozen thema. Belangrijk is het gebruik van zoveel mogelijk kleur, omdat dit voor Dirk Hakze symbool staat voor vrijheid.
Iedere dag komen weer andere kunstenaars werken , want men heeft één dag om een werk te maken. Dit uitgangspunt stelt eisen aan de professionaliteit van de deelnemende kunstenaar. Een tweede beperking is dat men geen zwart mag gebruiken. Het gaat om kleur en zwart is een niet kleur omdat deze al het licht absorbeert.
Zowel de bezoekers – aantallen en de verkoop was bij voorgaande projecten aanzienlijk. De website van het project is belangrijk om te lezen en men kan zich aanmelden door een contactformulier in te vullen op de website en de eigen website te vermelden of beeldmateriaal op te sturen. Deelname is niet gratis. Voor nieuwe deelnemers zijn er 100 panelen beschikbaar en deze kosten tot 1 december van dit jaar: € 225,-. Bij deze prijs zijn materiaal, lunch etc. inbegrepen. Men hoeft alleen zijn eigen kwasten mee te nemen.
Voor verdere informatie: zie website.
https://thecolorfieldperformance.nl/#/thecolorfieldperformance?subr=4
https://youtu.be/AXg4amwJG4Q
‘SOILS’
Een dringend hedendaags thema, waarbij de vraag kan worden gesteld hoe wij ons verbinden met de bodem, de grond waarop wij leven.
Hoe zorgen wij voor onze grond, zoals de grond in meerdere opzichten ook voor ons zorgt?
Wij hebben binnen ons Kunstcollectief de basisonderwerpen ‘Kunst, Cultuur en Natuur in de Gelderse Poort’ als belangrijkste speerpunten.
Hoe bijna vanzelfsprekend is het om deze drie in 2024 als thema te verbinden met zowel het ‘zorgen-thema’ van ons tijdsgewricht, als met een hoopvolle bewustwording via het thema: ‘SOILS’.
Laten we eens onderzoeken hoe wij onszelf als kunstenaars verbinden met de aarde. Er bestaat een enorme hoeveelheid kennis over onze grond in het Poortgebied van het Gelderse Rivierenland. Vanaf de vroege geschiedenis tot nu is er veel vastgelegd over onze bodem, materíële naast immateriële kennis. Hoe kunnen we hierbij leren van elkaar, elkaar ondersteunen en verbindingen aangaan? Hoe kunnen wij als kunstenaars van het KGP ons verbinden met de grond waarop wij leven? Ieder van ons op de eigen manier, maar ook met elkaar ? Wetenschappers en kunstenaars zijn in onze wereld de aanjagers van verandering !
De wereld verandert, wij veranderen de wereld!
Op 17 februari 2024 ging de videoclip ‘Kaaisjouwers’ in première in Atelier 287. Tekst en muziek zijn van Hans Hamers en beeldend kunstenaar Kees Moerbeek heeft de clip vormgegeven. Het lied schetst een beeld van het werk van de kaaisjouwers, werk dat niet zonder risico was. Hun gezinnen leefden in armoede in meestal veel te kleine onderkomens, soms met het hele gezin op één kamer. Kees Moerbeek, o.a. bekend van de boekenreeks ‘Nijmegen, zo mooi als het was’, heeft met behulp van oude foto’s het leven van de kaaisjouwers in beeld gebracht, passend bij de tekst van het lied.
Maak kennis met ons ‘avontuur’!
Hoe avontuurlijk is het jouw creatieve kant te ontdekken, of je nog op de kleuterschool zit, of juist tot ‘pensionado’ gepromoveerd bent.
In dit boekje ga je op avontuur met 14 van onze leden in een gesprek wat kunst voor hun betekent. En wat het voor jou zou kunnen betekenen, want we nodigen iedereen uit om kennis te maken met ons kunstcollectief.
Dit boekje wordt jouw avontuur voor 5 euro. We zijn een vrijwilligersorganisatie. Met je aankoop steun je ons werk.
Deze portretten zijn ook gefilmd. Scan de QR code naar ons YouTube kanaal.